T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - Karapınar Galip Güpgüpoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi

Harita-Tapu-Kadastro

Bölüm Videomuz için---------->>>>  TIKLAYINIZ..

Harita-Tapu-Kadastro Bölümü Tanıtım Bilgileri;

Harita-Tapu-Kadastro alanı; arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma, tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Türkiye de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Kadastro işlemlerinin özelleştirilmesi ve hızla gelişen inşaat sektörü ülkemizde harita ve kadastro ara eleman ihtiyacını artırmıştır.

Neden Harita-Tapu-Kadastro Bölümünü Seçmeliyim?

  • İnşaat sektörüne bağlı olması ve İnşaat sektörünün ise Bitmeyecek olan bir sektör olması
  • İş Bulma olasılığının diğer mesleklere oranla daha yüksek olması.
  • Kendi içerisinde birden fazla dalı kapsaması
  • Gelişmeye ve Gelişime Açık olması
  • Maaşlarının diğer mesleklere oranla iyi olması

Bölümümüzün Türkiye'de yalnızca 74 tane okulda bulunması ve Batı Karadeniz bölgesinde yalnızca bizim okulumuzda bulunması öğrencilerimizin mezun olduktan sonra aranan eleman olma olasılığını arttırmakta.

Ayrıca gelişen Dron teknolojileri ve uzaktan algılma sistemleri ile haritalama işi arttığından dolayı bölümüze ayrı bir ilgi duyulmakta. Özellikle İHA (İnsansız hava aracı) Pilotu ve Fotogrametri Operatörü olarak aranan eleman özelliklerini bölümümüz mezunları karşılamakta.

  İHA Pilotu

             

  Fotogrametri Operatörü

Harita Tapu Kadastro Bölümünün Diğer Bölümlerle Olan İş Birliği için tıklayınız.... 

ALANLARA AİT DAL LİSTESİ VE DALLARIN ÖZELLİKLERİ:

Harita-Tapu-Kadastro Alanın Altında Yer Alan Dallar
Ø Haritacılık,
Ø Tapuculuk,
Ø Kadastroculuk dallarının eğitimi verilmektedir.

Haritacılık; Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi işlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir. 

Yaptığı işler ve görevleri;

 

 

 

  • Arazi öncesi planlama ve hazırlık yapmak, Arazide yer kontrol noktalarını belirlemek, Arazide uzunluk, açı ve yükseklik ölçmek, Alan ve hacim hesaplarını yapmak,GPS ile ölçüm yapmak, Detay noktalarını ölçmek, Koordinat hesaplamalarını yapmak, Poligon hesaplamalarını yapmak, Arazi değişikliği işlemlerini yapmak, Yola ait imar uygulamalarını yapmak, Arazi toplulaştırması yapmak, Enerji nakil haritalarını yapmak, Yer altı ölçmelerini yapmak, Çizim hazırlığı yapmak, Kroki çizmek, Harita çizimi yapmak, CAD uygulamaları yapmak, Kamulaştırma haritaları yapmak, Yol yapımında harita tekniklerini uygulamak, Coğrafi bilgi sistemleri uygulaması yapmaktır. 

Tapuculuk; aşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ise tapuculuk denir.

Yaptığı işler ve görevleri;

 

  • İş organizasyonu yapmak, Dosyalama ve arşivleme işlemlerini yapmak, Tapu kütüğü işlemlerini yapmak, Şerh işlemlerini yapmak, Tescil işlemlerini yapmak, Resmi yazı ile tapu uygulamaları yapmak, Tüzel kişilerin tapu işlemlerini yapmak, Akitli-akitsiz tapu işlemleri yapmak, Mülkiyeti nakleden işlemleri yapmak, Kat mülkiyetine ilişkin işlemleri yapmak, İrtifak hakkı işlemlerini yapmaktır.

 

Kadastroculuk; Taşınmaz mallara, özel kişiler sahip olabildiği gibi şirketler, vakıflar veya devlet de sahip olabilir.Bu sahiplik durumuna ise mülkiyet hakkı denir. Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerinin tümünü yapan meslek elemanlarına kadastrocu denir.

Yaptığı işler ve görevleri;

 

İş organizasyonu yapmak, Dosyalama ve arşivleme işlemlerini yapmak, Taşınmaz malların hukuki durumunu tespit etmek, Kadastro yenileme çalışması yapmak, Kadastroda kontrol işlemlerini yapmak, Arazide yer kontrol noktalarını belirlemek, Arazide uzunluk, açı ve yükseklik ölçmek, Alan ve hacim hesaplarını yapmak, GPS ile ölçüm yapmak, Detay noktalarını ölçmek, Koordinat hesaplamaları yapmak, Poligon hesaplamaları yapmak, Arazi değişikliği işlemlerini yapmak, Arazi toplulaştırması yapmak,Çizim hazırlığı yapmak, Kroki çizmek, Harita çizimi yapmak, CAD uygulamaları yapmak, Kamulaştırma haritaları yapmak, Coğrafi bilgi sistemleri uygulaması yapmaktır.

 ÖĞRENCİLERİN STAJA GÖNDERİLDİĞİ KURUMLARIN BİLGİLERİ

Harita-Tapu-Kadastro Bölümü Öğrencilerinin Staja Gönderildiği Kurumlar;

KARAPINAR BELEDİYESİ

ADRES : Karapınar-Merkez Mah. Milli Egemenlik Cad. 1 Çaycuma, Zonguldak

İLETİŞİM:0372 628 30 84

ÇAYCUMA BELEDİYESİ

ADRES : Yeni Mahalle Uğur Mumcu Caddesi No:29 67900 Çaycuma

TELEFON : 0 850 288 67 67 - 0850 288 67 76

PERŞEMBE BELEDİYESİ

ADRES :Perşembe Belediyesi Merkez Mah. Cevat Özyurt Cad. No:39 Perşembe / Çaycuma/Zonguldak

İLETİŞİM: 0(372) 638 40 25

ÇAYCUMA TAPU MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Çay Mahallesi Yakıcı Sokak No:6 Kat:3 67900 Çaycuma-ZONGULDAK

Telefon: 0 372 280 11 99 

ÇAYCUMA KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: HÜKÜMET KONAĞI K:1

Telefon: (0372) 615 44 70

ÇAYCUMA ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ

ADRES :Çay Mah. Güneş Müftü Sok. No:7 Çaycuma-ZONGULDAK

İLETİŞİM: +903726151025

SERCAN AYDIN ROTA MÜHENDİSLİK

ADRES :Çay Mah. Esengin Cad. Koçkan İşhanı Kat:1 No:109 Çaycuma - Çaycuma / Zonguldak

FS ALTAYLAR iNŞAAT

ADRES: ESENGİN CD.NO:2/203 ÇAYCUMA/ZONGULDAK Çaycuma Zonguldak / Türkiye

İLETİŞİM:0 (372) 615 65 67

KARAGÖZ HARİTA

ADRES : Çay. Mahallesi Çarşı Meydanı Alpaylar İş hanı No:2 Kat:1 ZONGULDAK/ÇAYCUMA

İLETİŞİM: 0 372 323 04 40

Harita-Tapu-Kadastro Bölümünden Mezün Olan Öğrencilerin Çalışabileceği Devlet Daireleri Ve Özel Kurumlar;

Devlet Demir Yollarında, Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğünde, Devlet Su İşlerinde, Karayolları Genel Müdürlüğünde, Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, Hava Yolları, İller Bankası'nda, Bayındırlık hizmetlerinde, Petrol araştırma ve boru hatları ile petrol taşımalarında, İnşaat şirketlerinde, Harita mühendisliği bürolarında, Harita Genel Komutanlığında, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinde, Doğal Dağıtım Şirketlerinde, Fotogrametri Bürolarında, Gayrimenkul değerlendirme şirketlerinde, Yer davaları ile ilgilenen hukuk bürolarında, Tapu sicil müdürlükleri, Kadastro müdürlükleri, Tapu kadastro bölge müdürlükleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Belediyelerin emlak imar müdürlüklerinde iş imkânı bulabilmektedirler

 Bölümde Yaptığımız Bazı Etkinlik ve Çalışma Örnekleri için -------->>>>>TIKLAYINIZ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.06.2020 - Güncelleme: 08.11.2023 12:21 - Görüntülenme: 620
  Beğen | 0  kişi beğendi